Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

30 april 2009

Hoogleraar maakt zelfherstellend en buigzaam beton

Professor Victor Li van de Universiteit van Michigan heeft een beton ontwikkeld dat zelf-herstellend is. "Wanneer we het na het helen opnieuw belasten, gedraagt het zich als nieuw," aldus de materiaaldeskundige.

Li schrijft in het toonaangevende tijdschrift Cement and Concrete Research dat het buigzame beton ECC (Engineered Cementitious Composites) dat hij al eerder ontwikkelde nu zelfherstellende eigenschappen heeft door het toevoegen van extra droog cement.

ECC is een buigzaam beton dat zich door toevoeging van speciale, van een coating voorziene vezels, meer gedraagt als een flexibel metaal dan als een keramisch materiaal. Het kan een trekbelasting aan van 5 procent zonder te breken of te brokkelen.

Door de flexibiliteit veroorzaken externe krachten geen grote scheuren, maar slechts minuscule haarscheurtjes die niet breder zijn dan 60 micrometer. Door het toevoegen van extra droog cement aan het materiaal kunnen de haarscheurtjes aan de oppervlakte van het beton zichzelf herstellen. Dit gebeurt wanneer ongehydrateerd cement in de scheurtjes een aantal keren kan reageren met vocht en koolstofdioxide uit de lucht. Hierbij ontstaat calciumcarbonaat dat de haarscheurtjes volledig dicht.

Li onderzocht het zelfherstellende vermogen door betonplaten van ECC in zijn laboratorium meerdere malen te onderwerpen aan een trekbelasting van 3 tot 3,5 procent. Nadat het beton in zijn originele vorm was teruggekeerd en twee of drie keer was natgemaakt en weer gedroogd, herstelde het in de meeste gevallen tot 100 procent van zijn originele sterkte en stijfheid.

bron: Cobouw

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl