Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

8 mei 2009

Infra houdt Arcadis op de been

Arcadis vangt de tegenvallers in de segmenten milieu en gebouwen op met een sterke groei van de sector infra. In het eerste kwartaal stegen de bedrijfsopbrengsten met 5 procent tot 418 miljoen euro.

"Doordat de overheidsinvesteringen in grote infrastructuurprojecten op peil blijven, is die inframarkt goed bestand tegen de economische crisis", zegt bestuursvoorzitter Harrie Noy van Arcadis, het Arnhemse ingenieursbureau. "De markt voor gebouwen is nog het meest uitdagend door de sterke terugval bij commercieel vastgoed."

Arcadis compenseert de zwakke vraag naar kantoren met een verschuiving van de focus naar niet-commerciële projecten en internationale activiteiten. De bijsturing kon niet voorkomen dat zowel in Engeland als bij de ontwerpers van RTKL de organisatie moest worden aangepast. "Bij private klanten die veel last hebben van de slechte economie staat de milieuomzet onder druk", constateert Noy. "Door de sterke intensivering van verkoopinspanningen gericht op vergroting van marktaandeel, was de teruggang van onze eigen activiteiten in milieu beperkt. Dankzij strikte kostenbeheersing en focus op markten en klanten met koopkrachtige vraag kon de marge op een goed niveau worden gehandhaafd."

Arcadis slaagde er in de omzet in het segment infrastructuur met 11 procent te verhogen. De bruto toegevoegde waarde nam daarbij met 8 procent toe. In zowel Nederland als Polen profiteerden de ingenieurs van de grote investeringen in de spoorwegen. Ook in de meeste andere Europese landen namen de activiteiten toe. In de Verenigde Staten haalt Arcadis veel werk binnen op grond van het waterspecialisme.

Geflatteerd beeld milieu-activiteiten
Het groeicijfer van 2 procent in het segment milieu is sterk geflatteerd. Autonoom slikte Arcadis een daling van 11 procent. Het getal werd opgekalefaterd met 8 procent door de sterkere dollar. De overnames van de bureaus LFR en SET droegen 5 procent aan de groei bij. De omzetdaling komt grotendeels uit de Verenigde Staten. In het land heeft een deel van Arcadis' klanten last van de crisis. In Europa namen mede door de vraag naar milieueffectrapportages de activiteiten toe. In het segment gebouwen nam autonoom de omzet met 4 procent af. De bruto toegevoegde waarde daalde met zo'n 7 procent. De markt voor commercieel onroerend goed in Engeland is geheel stilgevallen. Op 418 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten maakte Arcadis een nettowinst van 15,5 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2008 schreven de Arnhemmers drie ton minder in de boeken bij. Hoewel de orderportefeuille ook in het eerste kwartaal weer dikker werd, waagt Arcadis zich niet aan de prognose voor het gehele jaar. Duidelijk is wel dat momenteel infrastructuur het fundament van het bureau is.

bron: Cobouw

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl