Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

28 juni 2009

ING kwartaalbericht: Vastgoed wankelt

De vastgoedmarkt wordt flink geraakt door de recessie. ING Economisch Bureau constateert in alle deelsegmenten prijsdalingen en een afnemende vraag.

De markt van bedrijfsruimten heeft het zwaar te verduren. De voornaamste gebruikers (industrie, groothandel en transport) worden hard geraakt door de afnemende wereldhandel. Nieuwe verhuur en verkoop van bedrijfspanden nam daardoor in het eerste kwartaal van 2009 met bijna 40% (j.o.j) af.

De grootste gebruikers van de kantorenmarkt (de zakelijke dienstverlening en de overheid) worden relatief beperkt getroffen door de recessie. Hun financiële weerbaarheid is ten opzichte van andere sectoren goed. Bedrijven verhuizen nog wel, maar vooral om voor een betere prijs op een betere locatie te zitten. Nieuwe opnames staan in het teken van inkrimping en concentratie.

De vraag naar winkelruimten op A-locaties blijft groot. Ondanks dalende omzetten in de detailhandel blijven op veel van deze locaties dan ook wachtlijsten ontstaan. De leegstand is de afgelopen jaren met 4% vrij stabiel gebleven, al is deze op B en C locaties wel hoger. De winkelmarkt is dan ook de minst getroffen vastgoedsector.

Op de woningmarkt loopt het aantal transacties terug. Consumenten stellen door de toegenomen financiële onzekerheid de koop van een nieuwe woning uit. ING Economisch Bureau verwacht dat de huizenprijzen aan het einde van 2009 7% lager liggen dan eind vorig jaar. De reeds ingezette prijsdaling was in mei in de provincie Groningen met 5,2% (j.o.j.) het grootst. De relatief grote voorraad te koop staande woningen heeft daar, net als in Friesland, duidelijk een drukkend effect op de prijs.

“In de huidige markt is vooral een stabiele kasstroom belangrijk.” aldus ING sectormanager bouw en vastgoed, Jan van der Doelen, ”Een lang huurcontract en een financieel sterke huurder zorgen ervoor dat de verhuurder ondanks waardedalingen niet in de problemen komt.”

bron: ING Economisch Bureau, tel 020 576 85 47

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl