Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

9 juli 2009

Gedwongen ontslagen bij civiele techniek TU Delft

Door de slechte financiële situatie bij civiel moeten er de komende drie jaar 42 fte’s bij deze faculteit verdwijnen. Vooral de afdeling bouw wordt gereorganiseerd.

Om civiel weer financieel gezond te maken, is volgens decaan Louis de Quelerij een ombuiging van 9,5 miljoen euro nodig. In 2011 wil hij zes miljoen euro bezuinigd hebben en minstens 3,5 miljoen euro aan extra inkomsten hebben uit het bedrijfsleven en projecten.

De besparingen moeten vooral komen uit vermindering van vast wetenschappelijk personeel. De Quelerij wil 42 fte's schrappen. Vijf bij de afdeling geotechnologie, vier bij transport & planning en 33 bij bouw. Voorziene vacatures worden niet ingevuld. In totaal zou dat 2,6 miljoen euro opleveren.

Dat vooral bouw moet inkrimpen komt doordat daar al vier jaar een groot tekort is. Het bouwlab drukt zwaar op de kosten. Bovendien is de omvang van de staf te groot in verhouding tot wat er aan inkomsten binnenkomt. Bij andere afdelingen zou dat meer in balans zijn.

Gedwongen ontslagen zijn volgens De Quelerij onvermijdelijk omdat het natuurlijk verloop tot in 2011 ontoereikend is. Wel is er in 2012 een piek in het aantal mensen dat bij bouw met pensioen gaat. Het betreft zeven fte's. De decaan stelt het college van bestuur voor om die te laten meetellen. Daarmee is de helft van het aantal te schrappen fte's al bereikt.

Verder wil De Quelerij 1,4 miljoen euro bezuinigen op laboratoria. Van het bouwlab (Stevin II) wil hij een macromechanisch lab maken samen met TNO en Bouwkunde. Als dat niet lukt, mag de decaan anderhalve hal teruggeven aan de afdeling vastgoed.
Het waterlab (Stevin III) wordt gehalveerd. De andere helft gaat naar derden. De Quelerij wil grootschalig modelonderzoek met Deltares delen.

De decaan denkt verder een half miljoen te kunnen besparen door twee halve verdiepingen van het pand in te leveren. Medewerkers krijgen minder kantoorruimte. Ook valt volgens De Quelerij een half miljoen te besparen op algemene kosten van de faculteit.
De Quelerij vraagt het college van bestuur om een investering van zo'n elf miljoen euro voor de reorganisatie. Het gaat om drie miljoen euro aan afvloeiingskosten, 1,7 miljoen euro voor herinrichting van de laboratoria en zes miljoen euro voor het opknappen van drie verdiepingen.

In dit bedrag zitten niet de investeringen voor brandveiligheid of voor de zogeheten 'plint' (de passages op de begane grond waar onder meer een supermarkt en café moeten komen). Over die plint hadden medewerkers opnieuw hun bedenkingen na de presentatie van dit vernieuwingsplan op maandag 6 juli. Volgens De Quelerij levert de huur van de plint en de indikking in ruimtes echter een besparing op.

Het college van bestuur buigt zich op 21 juli over het plan. Ook laten de ondernemingsraad en de onderdeelcommissie zich er nog over uit. Volgens de decaan is het bestaande sociaal plan van toepassing. Besluitvorming vindt pas na september 2009 plaats.

bron: Delta

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl