Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

13 augustus 2009

Vooruitzichten economie zijn iets verbeterd

De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn iets verbeterd. Dat blijkt uit nog vertrouwelijke voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) die het kabinet de komende weken gebruikt voor het opstellen van de begroting van volgend jaar.

De situatie is onverminderd slecht, maar op een aantal terreinen is het beeld iets verbeterd in vergelijking met twee maanden geleden. De voorspellingen zijn nog altijd wel veel somberder dan toen het kabinet dit voorjaar een pakket crisismaatregelen nam.

Vooral de werkloosheid in 2010 komt naar verwachting lager uit dan in juni nog gedacht, aldus ingewijden. In juni werd nog gerekend op 730.000 werklozen in 2010 (9,5 procent van de beroepsbevolking), nu houden de rekenmeesters van het kabinet het op 615.000 (8 procent).

Begrotingstekort
Ook het begrotingstekort ziet er iets minder somber uit. In juni hield het CPB het voor dit jaar op 4,1 procent van het bruto binnenlands product, nu is dat 4 procent. Ook voor 2010 is het beeld verbeterd: een tekort van 6,3 procent in plaats van 6,7 procent.

De economische krimp is dit jaar met 4,75 procent onverminderd groot en historisch. Voor 2010 is een lichte verbetering zichtbaar. Er zou niet langer sprake zijn van een krimp van een 0,5 procent, maar van een nulgroei.

Dat somberheid troef blijft, komt vooral door de ingezakte wereldhandel die met 14,3 procent weliswaar iets minder terugvalt dan eerder gedacht, maar nog altijd zeer fors.

'Een aanzienlijke opgave'
Coalitiepartij PvdA stelt dat het ingezette beleid werkt om met investeringen de economie aan te jagen. Wel benadrukt PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang dat er nog ,,een aanzienlijke opgave'' ligt bij het terugdringen van de werkloosheid die volgens de voorspellingen nog altijd verdubbelt in vergelijking met een paar jaar geleden. Coalitiegenoot CDA wilde dinsdag niet reageren. Oppositiepartij VVD adviseert het kabinet zich niet rijk te rekenen met iets betere cijfers. ,,Laten ze vooral werk maken van het op orde brengen van de begroting door te bezuinigen'', aldus Kamerlid Frans Weekers.

Woensdag komen de meest betrokken ministers voor de eerste keer bij elkaar om over de begroting te spreken. Donderdag gebeurt dat met de voltallige ministerraad. De komende weken gaan de besprekingen verder, waarna het kabinet op Prinsjesdag officieel zijn plannen voor volgend jaar presenteert.

bron: BNR

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl