Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

28 augustus 2009

Geo Infra vertrouwt ook voor ruimtelijke werkzaamheden op AutoCAD Civil 3D

Autodesk-reseller NedGraphics mag ingenieursbureau Geo Infra B.V inmiddels tot zijn trouwe AutoCAD Civil 3D-klanten rekenen. Geo Infra is actief op het gebied van grond-, weg-, en waterbouw en heeft infrastructuur, landschappelijke en stedelijke inrichting als werkgebied. Het bureau werkte tot een jaar geleden met name met software-pakketten van andere leveranciers, maar heeft zijn activiteiten naar eigen zeggen een boost kunnen geven door ook AutoCAD Civil 3D in te zetten voor zijn ruimtelijke werkzaamheden. Geo Infra ging over op Civil 3D op aanraden van medewerker en Civil 3D-specialist Jarno de Jong.

De Jong verklaart zijn keuze voor de Autodesk-oplossing: “Voordat ik bij Geo Infra werkzaam was, werkte ik al geruime tijd met NedGraphics en met Civil 3D, dus ik kende de voordelen van dit bedrijf en dit pakket. Toen ik bij Geo Infra kwam, zag ik dat de werkvoorbereiders en landmeters vooral met pakketten als Microstation en Pythagoras werkten. Allemaal beproefde pakketten, daar niet van, maar de Autodesk-oplossingen zouden zeer zeker een toegevoegde waarde voor de bedrijfsactiviteiten kunnen leveren en ons helpen onze klanten nog beter te bedienen.”

Geo Infra had de beschikking over een pakket AutoCAD LT, en de Jong heeft dat laten omzetten naar Civil 3D. Ook de hoofdlandmeter beschikt inmiddels over een seat AutoCAD Civil 3D, en recentelijk is een derde seat aangeschaft. De Jong: “Formeel gezien bestaat er voor het opstellen en beheren van ruimtelijke gegevens een ander Autodesk-pakket, namelijk AutoCAD Map 3D. En aangezien wij ons ook bezighouden met ruimtelijke activiteiten, zoals landmeten, hebben we de aankoop van Map 3D overwogen. Maar al gauw bleek dat we onze geospatiale werkzaamheden ook met Civil 3D konden uitvoeren. Twee vliegen in één klap dus, want met Civil 3D kunnen we ook onze GWW-activiteiten in goede banen leiden.“

De laatste versies van AutoCAD Civil 3D beschikken over een geïntegreerde functionaliteit voor landmeten; deze wordt mede ondersteund door de Trimble-koppeling waarover het pakket beschikt. Bovendien kan de Civil 3D-gebruiker de informatie die in het veld ingewonnen is direct importeren en eenvoudig vertalen naar een tekening, die vervolgens als basis kan dienen voor verder ontwerp. De weergave van het ontwerpmodel wordt in AutoCAD Civil 3D volledig geregeld door een krachtig systeem van stijlen. NedGraphics heeft hiervoor een stijlenset gemaakt volgens de RTW en de NLCS. Door in AutoCAD Civil 3D te werken met een objectgeoriënteerde omgeving en intelligente objecten zal een verandering in één onderdeel van het ontwerp effect hebben op alle gerelateerde onderdelen van dat ontwerp. Wijzigingen en berekeningen uitvoeren op het model gaat op deze manier erg gemakkelijk. Uiteindelijk kan het ontwerpmodel geëxporteerd worden naar GPS machine control voor bouwmachines, zodat deze de plannen tot op de centimeter nauwkeurig kunnen uitvoeren.

De Jong besluit: “Los van het feit dat Geo Infra al zijn activiteiten, dus zowel de civieltechnische als de landmeetkundige, uitstekend kan uitvoeren met AutoCAD Civil 3D, is het pakket op het gebied van CAD wat mij betreft het gebruiksvriendelijkst en kom je sneller tot het gewenste eindresultaat dan met andere pakketten. Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk de criteria uit het Handboek Wegontwerp raadplegen en als leidraad gebruiken. Dit hebben we onder andere gedaan bij het voorontwerp voor de rondweg Oudenbosch, dat we dankzij Civil 3D in zeer korte tijd uitgewerkt hebben. Civil 3D bewijst zijn kracht ook bij het ontwerpen van objecten als dubbellaans rotondes of fietstunnels; hierbij wordt er op de centimeter ontworpen en gepland, zeker bij ontwerpwerkzaamheden binnen de bebouwde kom.

AutoCAD Civil 3D heeft ons hier een uitstekende dienst bewezen.

Meer informatie is te vinden op www.autodesk.com

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl