Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

2 april 2013

Project minder bekende houtsoorten gaat volgende fase in

De activiteiten van het LKTS Consortium zijn een volgende fase ingegaan. De eerste fase stond in het teken van het selecteren van geschikte minder bekende tropische houtsoorten (Lesser Known Timber Species, LKTS) voor de drie toepassingsgebieden bouw (kozijn en gevelbekleding), GWW en interieur en afbouw. De tweede fase richt zich op het testen van de geselecteerde soorten. Op dit moment zijn 15 verschillende houtsoorten uit diverse FSC-gecertificeerde bossen vanuit de Amazone, het Congo Bekken en Zuidoost Azië op weg naar Nederland om getest te worden. Naar verwachting zullen de eerste resultaten halfweg 2013 aan het consortium worden gepresenteerd.

Voor ieder toepassingsgebied zijn de vereiste materiaaleigenschappen van het hout in kaart gebracht. Op basis daarvan is een testprogramma opgesteld waarmee aan de geldende Nederlandse bouwvoorschriften kan worden voldaan. Voor de toepassing kozijnen wordt aangesloten bij de gangbare normen die ook voor KOMO worden gebruikt. Voor het GWW onderzoek spelen vooral sterkte en duurzaamheid een belangrijke rol. Voor verschillende houtsoorten is al een en ander onderzocht of bekend vanuit de literatuur. Ook wordt onder andere gebruik gemaakt van de kennis van de eind vorig jaar tot het project toegetreden kennispartner SKH.

Afhankelijk van de onderzoeksresultaten zullen de soorten toegepast gaan worden in verschillende pilotprojecten. Hiervoor worden ook de partners van FSC Nederland benaderd. “Tropisch FSC-hout is, in vergelijking tot andere materialen, voor veel toepassingen verreweg de duurzaamste oplossing.

Essentieel hierbinnen is dat bestekschrijvers, ingenieursbureaus en architecten verder kijken dan een specifieke houtsoort en zich in hun voorschriften vooral richten op de eigenschappen van het hout. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel waar wij onze partners over voorlichten en bij ondersteunen,” vertelt Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland.

Over FSC:

Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen die van het bos afhankelijk zijn. FSC Nederland is een breed gedragen netwerkorganisatie met als doel het bevorderen van verantwoord bosbeheer wereldwijd. Om dit doel te behalen zet FSC Nederland zich samen met haar ruim 300 partners in om van FSC-gecertificeerd hout en papier een vanzelfsprekendheid te maken. Bij alle activiteiten is de blijvende integriteit van het FSC-systeem een leidend principe.

meer info: communicatie@fsc.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl