Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

7 april 2014

Minder faillissementen eerste kwartaal 2014

Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2014 met bijna een kwart gedaald ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Dat heeft Faillissementsdossier.nl op 7 april 2014 bekend gemaakt.

In de eerste drie maanden van 2014 gingen 2672 bedrijven en instellingen bankroet tegen 3470 in 2013. In maart daalde het aantal faillissementen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar zelfs met een derde tot 782. In juli 2013 stond de teller nog op 1201. Sindsdien is het aantal faillissementen gestaag gedaald.

Ondanks de substantiële reductie blijft het aantal faillissementen relatief hoog. In het eerste kwartaal van 2008, nog voor het uitbreken van de crisis, vroegen slechts 1686 bedrijvende een faillissement aan. Dat was 40 procent minder dan in de eerste drie maanden van 2014.

Faillissementswet
Of de daling de rest van dit jaar doorzet, is onduidelijk. ‘De crisis heeft niet alleen conjuncturele, maar ook structurele oorzaken’, meent econoom en faillissementsdeskundige Antonie Kerstholt. ‘Het hele economische landschap is aan het veranderen. Wie daar niet in mee gaat, redt het niet.’

Kerstholt gaat ervan uit dat het aantal faillissementen hoog blijft. Hij wijst daarbij op de komende wijzigingen in de faillissementswet. Daar hebben inmiddels al verscheidene bedrijven gebruik van gemaakt – Marlies Dekker, De Harense Smid - en gaan nog veel meer bedrijven gebruik van maken, voorspelt de econoom.

De nieuwe wet biedt bedrijven de mogelijkheid tot een doorstart door middel van de benoeming van een stille bewindvoerder. Bedrijven gaan dan wel failliet, maar maken direct een doorstart, waardoor er zo weinig mogelijk waarde verloren gaat. (Lees het gehele interview met Kerstholt op http://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/9460/aantal-faillissementen-blijft-hoog.aspx).

Transport en bouw
Vooral in de transportsector en in de bouw gingen in het eerste kwartaal minder bedrijven onderuit.

In de transportbranche verminderde het aantal faillissementen met bijna veertig procent. Veel transportbedrijven zien hun omzet stijgen. Het internationale distributievervoer, het vervoer van dieren en het tank- en silovervoer lopen daarbij voorop. De rendementen in de sector laten echter nog steeds te wensen over.

In de bouw daalde het aantal faillissementen in de eerste drie maanden met 38 procent tot 305. Deze daling is opmerkelijk. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw, het onderzoeksbureau voor de sector, blijft de bouw in 2014 onder druk staan. Het onderzoeksbureau omschrijft dit jaar als een overgangsjaar. Pas vanaf 2015 rekent het instituut weer op krachtige groei.

Luxeproduct
De horeca daarentegen zag het aantal bankroeten in de periode januari tot en met maart met 15 procent stijgen tot 137. Vooral cafés hebben het zwaar. Zij zien hun omzet al twee jaar onafgebroken teruglopen.

Volgens faillissementsexpert Kerstholt heeft de horeca veel last van de achterblijvende koopkracht. ‘Veel consumenten zien een bezoek aan de horeca toch als een luxeproduct. Als mensen minder geld te besteden hebben, is dat één van de eerste dingen waarop ze bezuinigen.’

Noord-Holland was in het eerste kwartaal de provincie met de meeste faillissementen. In Noord-Brabant daalde het aantal faillissementen het meest.

Over FaillissementDossier.nl
FaillissementsDossier.nl verstrekt informatie over faillissementen, surseances en veilingen op een toegankelijke manier. De dossiers en de openbare faillissementsverslagen zijn kosteloos in te zien en in het geheel te downloaden.

Bron: www.nieuwsbank.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl