Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

12 april 2014

Thermische gelaagdheid vastgelegd op infraroodfoto

Het Nederlandse bedrijf TONZON is er als eerste ter wereld in geslaagd om de thermische gelaagdheid te fotograferen die ontstaat wanneer men een vertrek aan de onderzijde afkoelt. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een dergelijk beeld is gemaakt. Het maken van dit soort infraroodbeelden is pas sinds kort mogelijk dankzij de ontwikkeling van nieuwe, zeer fijngevoelige apparatuur. Het beeld wordt voor het eerst gepresenteerd op de beurs Renovatie die van 9 t/m 11 april 2014 wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch in stand nummer 03.D011.

Lang is gedacht dat vloerisolatie niet belangrijk is, warme lucht gaat immers omhoog? Met deze 'wijsheid' begon Nederland in de zeventigerjaren van de vorige eeuw woningen te isoleren. Bij nieuwe woningen moest alles worden geïsoleerd behalve de vloer. Bij bestaande woningen kreeg je overal subsidie voor behalve voor vloerisolatie. Geïsoleerde woningen zonder vloerisolatie gebruiken echter veel meer energie dan verwacht en hebben ze vloerverwarming dan is het energieverbruik nog veel hoger en is het systeem nauwelijks te regelen.

Deze nieuwe infraroodfoto toont aan dat wanneer je een ruimte permanent aan de onderzijde afkoelt er een thermische gelaagdheid ontstaat waarbij het onderin een stuk kouder is dan bovenin. Deze temperatuur-verdeling is ongunstig voor het energieverbruik. De koude vloer bepaalt in belangrijke mate het moment waarop extra warmte nodig is. Met een slecht geïsoleerde vloer moet/gaat de kachel dus eerder aan en moet ie langer aanblijven. Ook het stookseizoen duurt zo veel langer dan nodig is. Daarbij moet je heter stoken om het onderin een beetje warm te krijgen en duurt het langer voor de warmte daar is.

TONZON vloerisolatie elimineert het warmteverlies naar onderen vrijwel volledig waardoor de vloer nooit meer zo koud wordt en er snel een egale temperatuur in de kamer wordt bereikt. Bij de huidige besparings-berekeningen wordt geen rekening gehouden met de verkorting van stooktijd en stookseizoen. De energiebesparing met TONZON komt daardoor in de praktijk ongeveer 4 keer hoger uit dan berekend.

Extra besparingen
CV-leidingen geven in een kruipruimte nog veel warmte af, zelfs wanneer deze goed geïsoleerd zijn met traditionele buisisolatie. Het probleem dat zich hier voordoet, is dat de warmte die wordt doorgelaten aan het oppervlak van gewone buisisolatie wordt uitgestraald. Voor dit probleem heeft TONZON een Bandagefolie ontwikkeld die om reeds geïsoleerde CV_buizen wordt gewikkeld. Deze folie heeft de eigenschap de warmte niet uit te stralen. Hierdoor gaat tijdens het transport minder warmte verloren waardoor de uiteindelijke besparing toeneemt.

Meer informatie: TONZON
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl