Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

8 mei 2014

Internationale Passiefhuis Conferentie in Aken groot succes

De huidige bouwtechniek is klaar voor energieneutraal bouwen. Deskundigen uit de hele wereld toonden de haalbaarheid van het nieuwe bouwen en renoveren op de internationale Passiefhuis Conferentie eind april in Aken. Kwaliteit en betaalbaarheid van zeer energie-efficiënte bouwdelen is baanbrekend verbeterd. Zes gebouwen en een woonwijk ontvingen de Passive House Award 2014. Tevens is de Component Award uitgereikt voor passiefhuis kozijnen.


(Photo: Deimel Oelschläger Architekten)

Zes gebouwen en een woonwijk ontvingen de Passive House Award 2014: een flatgebouw in Berlijn, een gerenoveerde woning in New York, een conferentiecentrum in Goesan (Zuid-Korea), een kunstmuseum in Ravensburg, drie woningen in het Finse Espoo, een rijtjeshuis in Philadelphia en een passief gebouwde wijk in Heidelberg. De awards zijn toegekend in het kader van het door de EU gefinancierde project PassREg (Passive House Regions with Renewable Energy). Uit de 100 ingediende projecten werden 21 finalisten gekozen.

De informatie over deze en de 7 winnaars is te vinden op http://www.passivehouse-award.org.


Tijdens de conferentie werd tevens de Component Award voor passiefhuis kozijnen uitgereikt. De 12 winnaars van deze award bewijzen dat energie-efficiënte bouwdelen betaalbaar en comfortabel zijn.

Op http://bit.ly/1g4NEwc is meer te lezen over deze nieuwe Award en de prijswinnaars.

Goedkoper en aantrekkelijker
"Energie-efficiënte bouw en renovatie worden jaarlijks goedkoper en dus steeds aantrekkelijker," legt dr. Wolfgang Feist uit, directeur van het Passivhaus Institut. "Investeren in energie-efficiëntie is in de eerste plaats economisch zinvol," zegt Feist. "Verbeterd comfort is een extra voordeel, evenals de bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering."

Europese richtlijn energieprestatie gebouwen

Tijdens de tweedaagse conferentie behandelden bijna honderd lezingen een breed scala aan onderwerpen. Van de uitdagingen die passief bouwen ondervindt in verschillende klimaatzones, tot de ervaringen opgedaan met passief gebouwde supermarkten en overdekte hallen. Bijzondere aandacht ging uit naar de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen, die de bouwsector in Europa sterk beïnvloedt. Die bepaalt dat alle gebouwen vanaf 2021 zijn ontworpen als ‘Nearly Zero Energy Buildings’. Aan die eis kan uitstekend worden voldaan door middel van een combinatie van de passiefhuis methode en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

3D-planning tool geïntroduceerd
Tijdens de Passiefhuis Conferentie werd tevens de nieuwe tool geïntroduceerd voor 3D ontwerpen met de PHPP, het PassiefHuis ProjectenrekenPakket. De software, op basis van SketchUp, maakt de 3D toevoer van energie-relevante ontwerpgegevens mogelijk. Het resultaat kan vervolgens met slechts een paar klikken worden geëxporteerd naar de PHPP, die ook in Nederland steeds vaker wordt toegepast.
Volgend jaar vindt de Internationale Passiefhuis Conferentie plaats van 17-18 april in Leipzig.

Kijk voor meer informatie op www.passivehouseconference.org.

Passiefhuis in Nederland
Met Europese steun van het project PassREg neemt de regio Arnhem-Nijmegen een voorsprong op het gebied van het passiefhuis in Nederland, op initiatief van Vereniging DNA in de Bouw. Het is onderdeel van IEE (Intelligent Energy Europe) en duurt tot mei 2015. Er nemen 14 Europese regio’s aan deel en DNA in de Bouw voert het in Nederland uit, met co-financiering van de gemeentes Arnhem en Nijmegen, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en provincie Gelderland.

Kijk voor meer informatie op www.dnaindebouw.nl.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl