Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

11 mei 2014

Studenten TU Delft presenteren tweede huid voor een ruimer en energieneutraal rijtjeshuis

Op donderdag 15 mei presenteert het studententeam van de TU Delft Prêt-à-Loger: De tweede huid waarmee zij een Hollandse rijtjeshuis energieneutraal en ruimer maken. Met dit concept doen de studenten deze zomer mee aan de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen voor de duurzame bouw, in Versailles Frankrijk.

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council opent de woning op de locatie van Groothuis Wonen (TBI Holdings) in Harbrinkhoek (Twente).

Het Delftse studententeam heeft daar een kopie van het ouderlijk huis van één van de studenten uit Honselersdijk nagebouwd, een rijtjeshuis uit de jaren 60. Met het aanbrengen van een tweede huid laten de studenten zien hoe deze bestaande woningen energieneutraal kunnen worden gemaakt en er tegelijkertijd extra woonruimte kan worden gecreëerd. In Nederland zijn 1,4 miljoen vergelijkbare woningen die op deze wijze van hun eigen energie kunnen worden voorzien.

Het concept heet Prêt-à-Loger, home with a skin, klaar om te bewonen omdat de bewoners erin kunnen blijven wonen als de tweede huid, wordt aangebracht. De bewoners behouden de kwaliteit van een warm thuis, waar zij aan gehecht zijn, en kunnen tegelijkertijd van meer wooncomfort genieten. Hiervoor is aan de Noordkant een laag isolatie aangebracht en aan de Zuidkant een slimme kasconstructie die in de koude maanden een warmtebuffer vormt en heel het jaar door energie levert. Deze constructie creëert de extra woonruimte. In de winter is het een tuinkamer waarin de bewoners nog kunnen genieten van het groen. In de zomer vouwt de constructie in zijn geheel open en wordt de ruimte weer onderdeel van de tuin. Om het huis en het concept te kunnen bouwen, werken de studenten met vele partners, waaronder ook Univé, samen.

Hollandse duurzame tuin in paleistuin Versailles
Naast de woning maken Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel ook de tuin duurzamer. Dit doen zij met eigentijdse toepassingen en design in combinatie met verantwoord materiaalgebruik. Hiervoor maken zij gebruik van gelabelde producten van zoveel mogelijk lokale herkomst, energiezuinig, niet toxisch etc. Zij gaan tijdens de Solar Decathlon de tuin naast de paleistuin van Versailles aanleggen zodat zowel het huis als de tuin een duurzaam geheel vormen.


Energiesprong
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties investeert via het Innovatieprogramma Energiesprong in het project. Energiesprong is aanjager van de beweging die op korte termijn zo veel mogelijk huizen en gebouwen in Nederland wil laten renoveren naar energieneutraal. Prêt-à-Loger laat zien dat wonen zonder energierekening in een bestaand huis nu al kan. Het staat daarmee symbool voor de transitie van bestaande woningen naar energieneutraal en past binnen de beweging die Energiesprong veroorzaakt met o.a. De Stroomversnelling en Ons Huis Verdient Het.

Transport naar Versailles
De Solar Decathlon 2014 vindt plaats in Versailles waar de twintig deelnemende teams hun huis bouwen en een festivalterrein verrijst. Na diverse tests zal het Delftse team het huis in Harbrinkhoek demonteren en half juni naar Frankrijk vertrekken om daar het huis en de bijbehorende tuin weer op te bouwen.

Solar Decathlon
De Solar Decathlon is een competitie tussen 20 universiteiten uit heel de wereld. De editie van 2014 vindt tussen 28 juni en 14 juli plaats in Versailles, naast de paleistuinen van de Zonnekoning. Twintig huizen moeten twee weken zelfstandig functioneren, alleen op zonne-energie. De inzendingen worden op 10 criteria beoordeeld, vandaar de naam Decathlon. Met meer dan 300.000 bezoekers krijgen bedrijven, studenten en universiteiten de kans om hun kennis en producten op een wereldpodium te laten zien.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl