Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

29 mei 2014

Kennispartnerproject: Maskerade

Maskerade Prototype is een pilot project waarbij het zorgvuldig omgaan met fossiele bronnen (zowel energie als materiaal) voorop staat. De trias energetica en de trias ecologica worden hierbij gevolgd.

Voor het casco wordt Maskerade, een demontabel houtbouw systeem toegepast. De bouwmethodiek is door Van der Breggen Architecten in eigen beheer ontwikkeld. Door casco en afbouw volledig uit elkaar te trekken, kan bij ieder gebouw een vergaande flexibiliteit worden gegarandeerd. Ook wat betreft de architectonische vormgeving zijn er nauwelijks beperkingen. Het industriële bouwproces (prefabricatie) zorgt er voor dat afval op de bouwplaats nauwelijks een issue is en dat het aantal transportbewegingen kan worden beperkt. De bouwmethode is demontabel en daardoor tevens geschikt voor hergebruik.


(bron: CURSBRnet)

Ook het proces is niet-traditioneel. Er wordt gewerkt zonder hoofdaannemer. De verschillende producten worden op de bouwplaats samengesteld zodat een zeer korte bouwtijd wordt bereikt. De verschillende projectpartners hebben afgesproken zich de komende 4 jaar gezamenlijk in te zetten om meerdere projecten te realiseren.

Belangrijk voor de bouw

Er is een aantal redenen waarom dit project belangrijk is voor de bouw.

  1. Het gaat om een houtskeletbouwmethodiek die krimpvrij is en is afgestemd op een industriële aanpak. De verdiepingsvloeren worden daarbij in de bouwmuren en de gevels opgelegd. De gevels en de bouwmuren worden daarbij ‘doorgestapeld’. Deze methode biedt grote vrijheid in gevelarchitectuur en kapvormen.
  2. In het project zijn zorgvuldige afwegingen gemaakt in de keuze van biobased bouwmaterialen.
  3. Er worden (minimaal) twee verschillende gevelconstructies getest met een dampopen detaillering.
  4. Er wordt geëxperimenteerd met het zogenaamde energie notaloos bouwen. De installaties voor distributie en opwekking van energie worden geëxploiteerd door de installateur en worden verhuurd of verkocht aan de gebruiker.
  5. Er wordt een hoge mate van prefabricatie toegepast, waarmee de bouwtijd aanzienlijk wordt verkort en faalkosten worden vermeden.
  6. Het consortium van aangesloten bedrijven acht het van groot belang om hun ervaringen met dit pilot project vast te leggen, zodat zij en andere partijen bij een volgend project zichzelf kunnen verbeteren.

meer informatie: SBRCURnet

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl