Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

31 mei 2014

TU/e onderzoek eigenschappen groene daken

De voordelen van groene gevels en daken zijn door Nicky Damen, Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde Mastertrack Building Technology, onderzocht. Aanvankelijk lag de focus van zijn onderzoek op groene gevels (begroeide/eco gevels) - toegespitst op de voordelen van groene gevels. In het onderzoek zit ook een ontwikkelingsparagraaf: hij werkt aan een nieuwe groene gevel. Prof. dr. Ir. Jos Brouwers, prof. dr. ir. Jos Lichtenberg en ir. Perry van de Wouw begeleiden het onderzoek.

In een interview met Stedebouw & Architectuur geeft Damen aan dat aanvankelijk de groene gevel zijn studieobject was. “Maar gaande mijn onderzoek werd de TU/e benaderd door branchevereniging VHG met de vraag of er onderzoek gedaan kon worden naar de voor- en nadelen van niet alleen groene gevels maar ook van groene daken. Met die uitbreiding van mijn opdracht ben ik verder gegaan.”
Damen bekeek diverse parameters, zoals: waterbufferen en retentie, het energetisch effect van groene daken en gevels, groene daken als duurzame oplossing voor het gebouw, het effect van groene daken en gevels op de omgevingstemperatuur en het effect van groene daken en gevels op de luchtkwaliteit.

Waterretentie
Over waterretentie concludeerde Damen: de retentie van water op groene daken kan oplopen tot gemiddeld 75 procent gebaseerd op platte daken (hellingshoek <2 procent). De reentie is afhankelijk van verschillende factoren zoals opbouw, dikte, type vegetatie en type substraat. Tijdens lichte regenbuien van <2mm/min kan de retentie oplopen tot 90 procent, uiteraard afhankelijk van de huidige verzadiging van het substraat.

Energetisch effect
Op het gebeid van het energetisch effect van groene daken en gevels zijn voordelen te behalen. Groene gevels verhogen de warmteweerstand. Hierbij wel de opmerking dat de precieze warmteweerstand (Rc-waarde) nog niet is te berekenen, dit komt omdat er geen gegevens/data bekend zijn betreft de warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda waarde) van de biologische materialen (vegetatie). Toch kan de Rc-waarde stijgen bij het toepassen van een Living Wall System met ongeveer 14 procent waarbij geen rekening gehouden is met de vegetatie.
Daarnaast heeft een groen dak voordelen voor wat betreft de energiebehoefte van een gebouw. In een onderzoek van K.K.Y. Liu 'Engineering performance of rooftop gardens through field evaluation' (2003) is gebleken dat de energiebehoefte met 75 procent wordt gereduceerd voor het koelen en verwarmen.

Heat island
Damen bekeek ook het effect op de omgevingstemperatuur. Vooral in binnensteden kan de temperatuur flink oplopen – het ‘heat island’- effect. Door gebruik van groene daken en gevels daalt in stedelijk gebied de temperatuur met ongeveer 2-4°C. Los daarvan heeft de groene schil ook een positief effect op het buitenmilieu, door het afvangen van onder andere fijnstof, koolstofdioxide, stikstofdioxide, ozon en zwaveldioxide. Waardoor de luchtkwaliteit in steden verbetert.

Nu een trend
Damen: “Groene gevels en daken zijn een trend. Architecten, projectontwikkelaars, bedrijven en zelfs particulieren willen nu een groene gevel of een groen dak. Maar vaak wordt een groen dak of een groene gevel gekozen voor esthetisch groene uitstraling en niet om zijn voordelen. Dit is een sterk punt: mensen moeten het mooi vinden. Maar een zwak punt is dat groene gevels niet goedkoop zijn en daarom vaak worden vermeden, juist vanwege de hoge kosten.” Systemen die tijdens het onderzoek indruk maakten zijn de systemen van Mobilane en van Patrick Blanc, de grondlegger van groene gevels. “Een bekend project van Blanc is Pont Max Juvenal in Aix en Provence, een betonnen brug die nadien geheel groen is geworden door beplanting.”

Nieuwe groene gevel
Damen is nu weer terug bij zijn uitgangspunt: groene gevels. “Aan de hand van het onderzoek voor VHG, en andere onderzoeken, ben ik een nieuwe groene gevel aan het ontwerpen. Mijn ambitie is om een compleet duurzame groene gevel te ontwikkelen. De gevel is niet ontworpen als een buitenblad, zoals de meest bestaande groene gevels, maar als een compleet groene gevel inclusief binnenblad. Een compleet nieuwe 'spouwmuur'."

meer informatie: Stedebouw & Architectuur
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl