Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

20 juni 2014

'Solo in the city' - TU Delft Bouwkunde

Hoe wonen Amsterdamse singles en kunnen woningen beter worden toegerust op hun behoeften?

–Deze twee vragen staan centraal tijdens het programma ‘Solo in the city’, op vrijdagmiddag 27 juni in het NRC café in Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst zullen

  • Jacob van Rijs (gastprofessor TU Delft),
  • Tracy Metz (journalist, NRC),
  • Lars Mosman (manager gebiedsontwikkeling, Heijmans),
  • Albert Ravestein (ontwikkelingsmanager Stadgenoot)
  • en Ellen Nieuweboer (gebiedsmanager ‘Sloterdijken’)
    aan de hand van vier studentenprojecten met de zaal in gesprek gaan over de specifieke woonwensen van singles.

Belangrijke groep

Dat alleenstaanden een belangrijke groep zijn op de Amsterdamse woningmarkt is duidelijk: ongeveer 60% van de huishoudens bestaat uit één persoon en wordt gevormd door mensen uit alle leeftijdscategorieën en inkomensgroepen.

Veel alleenstaanden wonen bewust alleen, als een way of life. Juist vanuit hun ultiem individualistische woonsituatie zijn zij sterk verbonden met hun omgeving. Deze ‘nieuwe alleenstaanden’ werken op hun laptop in de koffiebar om de hoek, ze eten vaker in restaurants en op zondagmiddag spreken ze met vrienden af in het park. Het eenpersoonshuishouden is daarmee onderdeel van de bredere maatschappelijke trend van gedeeld gebruik, flexibele wonen en vrijere omgangsvormen en -relaties.

Maar is de Amsterdamse woningmarkt wel toegerust op deze grote groep huishoudens? Woningen worden traditioneel ontworpen voor meerpersoonshuishoudens. Ze bieden faciliteiten waar alleenstaanden geen behoefte aan hebben, de maandelijkse woonlasten zijn alleen door tweeverdieners op te brengen en traditioneel belangrijke voorzieningen in de buurt (parkeerplek, kinderspeelplaats) zijn minder relevant.

Andersom hebben alleenstaanden behoefte aan sociale voorzieningen in en rond hun woongebouw en wonen ze graag groots, maar efficiënt en betaalbaar. Hoe ziet een woning eruit die geknipt is voor deze ‘nieuwe alleenstaande’, met zijn specifieke woonbehoeften en inkomen?

Presentatie ‘Solo in the city’

Tijdens de bijeenkomst presenteren architectuurstudenten van de TU Delft hun onderzoek naar de woonbehoefte van Amsterdamse eenpersoonshuishoudens. Om het fenomeen in bredere context te zien wordt een vergelijking gemaakt met andere Europese steden en worden internationale referentieprojecten van eenpersoonshuizen getoond. Ten slotte worden ontwerpen gepresenteerd van nieuwe eenpersoonswoningen op locaties in Sloterdijk, Buitenveldert, Lelylaan en Sarphatistraat, waarbij de ontwikkeling zowel voor alleenstaanden én de omgeving een impuls zal geven.

Data

‘Solo in the city'–presentatie TU Delft ‘Studio Amsterdam’.

Vrijdag 27 juni, van 15:00 uur tot 17:00 uur

NRC café, Rokin 65 Amsterdam

Entree gratis, wel graag hier vooraf aanmelden

De voertaal is Engels

TU Delft ‘Studio Amsterdam’

Met Studio Amsterdam versterkt de faculteit Bouwkunde van de TU Delft de interactie van de opleiding met Amsterdam. Studio Amsterdam haakt steeds in op thema’s in de hoofdstad actueel zijn. In het studiejaar 2013 -2014 begeleidt Jacob van Rijs (MVRDV) als gastprofessor de studio. Onderwerpen: De Strip op Overhoeks en ‘Studio Amsterdam goes Solo’.

In het studiejaar 2014-2015 heeft Studio Amsterdam de Plantagebuurt als thema. Anthonio Cruz en Anthonio Ortiz zijn dan gastprofessoren.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl