Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

14 augustus 2014

WATERBOUWDAG: 13 NOVEMBER 2014

WATERBOUWEN EN ONDERHOUDEN

Spectaculaire nieuwbouwprojecten, die na een lange ontwerpperiode in uitvoering komen, trekken veel aandacht. Zo heeft de aanleg van Maasvlakte 2 waterbouwers geboeid in de afgelopen jaren. In een periode van voorspoed zou de omvang van de nieuwe projecten ruwweg het groeipercentage maal de omvang van de voltooide werken moeten zijn. Bij een groeipercentage van 2 tot 4% is dat een behoorlijke stroom aan nieuwe werken. Nu is de groei in Europa duidelijk minder.

In Azië ligt dat heel anders. In Vietnam groeit de economie bijvoorbeeld met 7% en infrastructurele werken moeten dat mogelijk maken. Daarom heeft de Vietnamese regering Nederland gevraagd een Deltaplan voor de Mekong te ontwerpen. De Mekongdelta is even groot als Nederland en telt ook 16 miljoen inwoners, maar het nationaal inkomen is ongeveer 50x kleiner. De groeipotentie is dus enorm en daar geeft het Mekong Deltaplan vorm aan. Een mooi plan waar mogelijk veel werk uit voortvloeit, maar ook nieuwe vragen. Hoe faciliteer je bijvoorbeeld aquacultuur?

 

Innovatief onderhoud

In vergelijking met de Aziatische megaprojecten, lijkt onderhoud minder boeiend, maar een kleine beschouwing leert dat het toch tot een interessante stroom van werken leidt. Als een waterbouwkundig werk 25 tot 50 jaar meegaat, moet toch jaarlijks 4 tot 2% worden aangepakt. Dat ligt dus in dezelfde orde als de nieuwbouw in goede jaren. En als onderhoud innovatief wordt bedreven, leidt het tot zeer interessante oplossingen zoals de versterking van de Hondsbossche zeewering, met een enorme zandsuppletie, toont.

Overstromingskans

Als de normen veranderen gaat onderhoud snel over in nieuwbouw. Het Deltaprogramma komt met de overgang van overschrijdingskans naar overstromingskans en een herziening van normen. Met name in het rivierengebied wordt de norm zoveel strenger dat omvangrijke dijkversterkingen naast rivierverruiming nodig zijn.

De wateroverlast in Engeland toonde waar verwaarlozing van onderhoud of misschien van kennis van de werking van het drainagesysteem toe kan leiden.
Een maand lang “Shaking hands with Floods”.

En dan zwijgen we nog over de veel besproken klimaatverandering, die volgens velen tot frequentere en heviger regenval zal leiden, maar die best een geheel onverwachte richting zou kunnen hebben met verrassende gevolgen voor de Nederlandse rivieren.

Bouwen of onderhouden dat is de keus. Daarbij leidt life cycle costing snel tot een focus op optimaal onderhoud. De bedrijfseconomie leert evenwel dat het onderhouden van het oude steeds moet worden vergeleken met het investeren in een nieuwe. Vaak blijkt nieuw dan toch voordeliger dan oud.

meer info: Waterbouwdag

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl