Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

9 januari 2015

Boete dreigt bij ontbreken van nieuw energielabel bij verkoop huis

Vanaf 2015 moeten huiseigenaren die hun huis willen verkopen of verhuren een nieuw energielabel hebben. Is dat niet het geval, dan dreigt een boete van ongeveer 400 euro.

Het label is een indicatie van de energiezuinigheid van het huis (gas, elektriciteit en warmte). Er was al een energielabel verplicht, maar verkopers en kopers gebruikten dat meestal niet.

In januari en februari van dit jaar krijgen ongeveer vijf miljoen particuliere huiseigenaren gratis een energielabel thuisgestuurd. Dat label geeft globaal aan hoe het met hun huis is gesteld wat betreft energieverbruik. Dit is gebaseerd op een schatting op basis van gegevens uit het kadaster en van vergelijkbare huizen.

De eigenaren kunnen dit certificaat modificeren met actuele gegevens over bijvoorbeeld toegepaste isolatie of ingebruikneming van een nieuwe ketel. Dat kunnen ze digitaal doorgeven aan een erkend energiedeskundige of een daarin gespecialiseerde makelaar. Een definitieve label zal ca. 40 euro gaan kosten.

Een definitief label aanvragen is niet verplicht, maar wel als er een nieuwe bewoner in het geding is.

Deze nieuwe wet van minister Blok is in januari 2015 ingegaan en er kan een boete gegeven worden bij verkoop van een huis zonder een dergelijk label. Het nieuwe label is een voorvloeisel uit het energieakkoord dat het kabinet in 2013 sloot met onder meer milieuorganisaties.

De Stichting EnergyClaim, die opkomt voor gedupeerden van falend overheidsbeleid inzake energiebesparing, betreurt de invoering van het nieuwe label. 'Het voldoet niet aan de Europese wetgeving en het werkt in het nadeel van burgers', stelt voorzitter Pieter Levenbach van de stichting.

Hoewel Levenbach een hoop rompslomp verwacht, voorzien andere bronnen (makelaars) een niet zo'n grote invloed van het label op de huizenprijzen.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl