Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

2 februari 2015

Colt levert gebouwconditionering met actieve schimmelbestrijding in tankopslag bier Bavaria

Colt International heeft de opdracht gekregen om bij Bavaria in Lieshout vier van de gebouwen waarbinnen de tankopslag van bier plaatsvindt, te gaan conditioneren. Colt levert voor deze gebouwen een totaalconcept gebaseerd op het bestrijden van condensatie met straling/convectie in combinatie met actieve schimmelbestrijding door ionisatie. Het systeem heeft een laag energieverbruik.

Bavaria beschikt over meerdere gebouwen waar bier met een temperatuur van 2?C in tanks wordt opgeslagen. Tanks in een ongeconditioneerde ruimte veroorzaken condens, met als gevolg dat de gebouwen regelmatig vochtig zijn. Dit in combinatie met lucht van buiten en mensen die binnen komen, is een voedingsbodem voor schimmels. Bavaria heeft om die reden een tender uitgeschreven voor een gebouwconditionering om condensatie te voorkomen.

Colt International heeft echter een afwijkend concept voorgesteld met als reden dat voor het verlagen van de temperatuur naar 2?C en het drogen van de lucht in de gebouwen een zeer omvangrijk systeem met een extreem hoog energetisch verbruik nodig is. Terwijl daarmee het binnenlaten van schimmels niet voorkomen wordt. De focus van het Colt systeem ligt daarom op de actieve schimmelbestrijding door ionisatie. Hierbij wordt de primaire luchtstroom voorzien van ionisatie filtering.

Schimmelbestrijding

Voor de ruimtelijke temperatuurverlaging en droging gaat Colt in drie van de vier gebouwen gebruik maken van straling/convectie van de aanwezige koude tanks en leidingen, die in deze gebouwen actief gekoeld zijn. Dit zorgt voor een effectieve condensatiebestrijding. In de noodzakelijke luchtverplaatsing wordt de ionisatie opgenomen. Het andere gebouw heeft geen actief gekoelde tanks. Om die reden moet hier de ruimte gekoeld worden om te voorkomen dat het bier te ver opwarmt. Colt heeft gekozen om met behulp van luchtbehandeling die gebruik maakt van proceslucht deze ruimten te koelen. Ook hier wordt in de gekoelde lucht de ionisatie opgenomen. Het ontwerp van de installaties wordt ondersteund door CFD-techniek (Computational Fluid Dynamics).

Colt International maakt voor de permanente ionisatie van de lucht gebruik van het Ionair systeem. Dit systeem produceert bipolaire zuurstofmoleculen. Deze moleculen oxideren of neutraliseren vervuilingen, geuren, schimmels etc. en houden de lucht op natuurlijke wijze schoon. Bij Bavaria wordt de lucht continu over de ionisatiemodules gevoerd en vervolgens verspreid door speciale nozzles. Schimmels worden zo onschadelijk gemaakt en kunnen via de lucht niet meer overgedragen worden.

Bavaria heeft de keuze voor het Colt concept gemaakt op basis van het lage energieverbruik, de actieve schimmelbestrijding, zekerheid en garantie op het functioneren en vanwege het feit dat een kleinere installatie een lagere investering en minder bouwkundige aanpassingen vergt.

 

Meer info: Colt International
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl