Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

4 februari 2015

Het oudste keurmerk bestaat 20 jaar: FSC haalt goede resultaten en heeft hoge ambities

FSC

In 15 jaar FSC Nederland is het gebruik van FSC-gecertificeerd hout vertienvoudigd

FSC (Forest Stewardship Council®) is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Inmiddels zijn er zo’n 30.000 bedrijven, waaronder multinationals, aangesloten en kopen FSC-gecertificeerd hout en papier in. FSC-certificering draagt bij om de wereldwijde ontbossing een halt toe te roepen. Bovendien treedt er een sterke verbetering op in de biodiversiteit en de leefomstandigheden van arbeiders en lokale bevolking, zeker in de tropische bossen. Dit is de belangrijkste conclusie als FSC na 20 jaar de balans opmaakt.

“We zijn trots op wat we hebben bereikt de afgelopen 20 jaar, we zijn van ver gekomen. Maar er is veel meer te bereiken. En dat is absoluut noodzakelijk voor de bossen”, zegt directeur van FSC-International Kim Carstensen. FSC heeft op dit moment 185 miljoen hectare gecertificeerd bos en 10% daarvan ligt in de tropen. Ons doel is om de komende tijd naar 400 miljoen hectare te groeien, waarvan een aanzienlijk deel in de tropen.”

Gebruik van FSC-gecertificeerd hout in Nederland naar circa 40% gestegen
Ook in Nederland wordt flink gewerkt om de vraag naar FSC-hout te vergroten. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: ”We werken samen met onze partners vanuit de markt en overheid om de bossen te redden. En we bereiken veel. De afgelopen 15 jaar is het gebruik van FSC-gecertificeerd hout in Nederland verhoogd van 4% naar circa 40%. Vorige maand is de 1.000e aannemer FSC-gecertificeerd, bouwbedrijven en houthandelaren zetten zich gezamenlijk in voor meer duurzaam gecertificeerd hout in bouwprojecten, Nederlandse bouwmarkten hebben steeds meer FSC-hout in de schappen liggen en we ondersteunen een steeds groter wordende groep opdrachtgevers bij de invulling van hun duurzaam inkoopbeleid. Het is een paradox: hoe meer gecertificeerd houtgebruik, hoe beter de bescherming van de bossen.”

Innovaties in de houtsector: Keten Award 2014
Op 29 januari tijdens het Nieuwjaarsevent wordt ook de Keten Award 2014 uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan het meest aansprekende bouwproject met FSC-hout. De toepassing van FSC hout in het gebouw en de onderlinge samenwerking tussen de verschillende schakels in de keten staan hierbij centraal. Nominaties zijn De Ontmoeting in Amstelveen (een nieuwbouwproject dat zorgvoorzieningen en commerciële ruimten combineert. Een groen project in veel opzichten, waarbij vooral de toepassing van een grote variatie aan (tropische) houtsoorten opvalt), het renovatieproject Olympia in Amsterdam (Groot volume FSC-hout en een grote variëteit van houtsoorten) en de spectaculaire fietsbrug over de A28 , Harderwijk (letterlijk een uithangbord voor het gebruik van FSC-hout in de GWW-sector).

FSC-gecertificeerde bossen maken het verschil
Tim Rayden (technisch adviseur bij Wildlife Conservation Society) is een expert op het gebied van certificering van bosbeheer en houthandel en werkt vooral in tropische bossen. Rayden: "Er is een wezenlijk verschil tussen gecertificeerde en niet-gecertificeerde bossen in de tropen: FSC-gecertificeerde bossen hebben duidelijk een positief effect op de sociale aspecten, en FSC-normen verminderen sterk de negatieve effecten van houtkap op biodiversiteit. Verder zijn er steeds meer aanwijzingen dat FSC een positieve invloed op de overheid heeft door het bevorderen van transparantie en participatie. Voor de besparing van bosecosystemen in de tropen, is FSC-gecertificeerde bosbouw een essentieel onderdeel van de oplossing.”

Samenwerking in de keten
Op het FSC Nieuwjaarsevent komen sprekers uit onder andere de overheid, de bouwwereld, handelaren en de verpakkingsindustrie samen en delen hun innovaties en ideeën over hoe we duurzaam de toekomst in moeten. Gort: ”Je ziet dat de spelers in de markt en de overheid gezamenlijk optrekken om hun keten te verduurzamen. Dat stemt me hoopvol!”

meer info: FSC
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl