20 oktober 2015
Zo regel je een hypotheek voor een nog te bouwen woning
Velen koesteren de droom om zelf een eigen huis te bouwen. Slechts enkelen prijzen zich zo gelukkig om daadwerkelijk een zelfbouw project te starten. Hoewel het natuurlijk niet alleen maar aan geluk te danken is. Om zelf je eigen huis te bouwen moet je goed kunnen plannen en heb je doorzettingsvermogen nodig. De eerste uitdaging is een kavel in de wacht te slepen. En dat is misschien nog niet zo eenvoudig als je denkt: op sommige plekken kamperen mensen al weken voor het vrijgeven op de bouwgrond, in de hoop kans te maken op een kavel. Je moet er dus heel wat voor over hebben, helemaal in een regenachtige herfst. Voor wie straks tot de lucky grondbezitters behoort, begint het feest dan pas echt! Hoewel er van tevoren al meer werk gedaan is dan alleen de caravan uit de stalling te halen. De grond en de bouw moeten natuurlijk wel ergens van betaald worden.
En dus is het zaak om voor de bouw en de aanschaf van de grond al met de hypotheek aan de slag te gaan.
Welke kosten zijn voor de zelfbouwer?
De kosten die je maakt om zelf een eigen huis te bouwen, zijn te verdelen in:
Plankosten
Onder de plankosten van de bouw, vallen alle kosten die je maakt voordat de bouw van start gaat en je überhaupt eigenaar bent van de grond. Denk hierbij aan de kosten van de bouwvergunning. Eigenlijk zou je plankosten ook “kosten voor de voorbereiding” kunnen noemen. In deze fase is de bouw nog niet concreter dan een plan in wording en heb je nog geen hypotheek (je hebt de grond ook nog niet gekocht). Deze voorbereidende plankosten betaal je dus met eigen geld. De hypotheek komt later pas.
Stichtingskosten
In navolging daarop kun je de stichtingskosten ook wel “realisatiekosten” noemen. Deze betaal je vanuit je hypotheek. Onder de stichtingskosten vallen:
Wat heb je nodig om een hypotheek zelfbouw af te sluiten ?
De hypotheekverstrekker kijkt naar:
Voor het eerste deel, de financiële situatie van de hypotheek aanvrager, behandelt de bank de zelfbouwer hetzelfde als alle andere klanten die een hypotheek aanvragen. Het inkomen en de financiële plichten wordt onder de loep genomen.
Maar het bepalen van de woningwaarde is natuurlijk een ander verhaal dan bij een hypotheek voor een bestaande woning, waar een taxateur de waarde komt vaststellen.
Daarom moet je om een hypotheek te regelen voor een huis dat je zelf gaat bouwen, nog een aantal documenten zelf aanleveren. Elke hypotheekverstrekker kan zijn eigen eisen stellen aan documenten, maar om de volgende wordt standaard gevraagd:
En last but definitely not least zijn er nog twee dingen die voor elk nieuwbouw project moeten worden aangeleverd, of het nu zelfbouw is of je een nieuwbouwhuis koopt van een projectontwikkelaar:
Zo zie je maar: voordat je met je hypotheek aan de slag kunt, moet je zelfbouwproject al tot in de puntjes voorbereid zijn! Je kunt namelijk de financiering niet regelen zonder dat je een stuk grond en de bouwvergunning in the pocket hebt en het ontwerp van je droomwoning klaar is.
Dus eerst je maximale hypotheek berekenen (bijvoorbeeld bij eyeOpen.nl) om een indicatie te hebben van je mogelijkheden en vervolgens op zoek gaan naar een mooi kavel.
meer informatie: eyeOpen
Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.
Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.