Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

15 december 2015

NEN1010: 2015: PV omvormers tot 2kWac op gecombineerde groep toegestaan

Naar aanleiding van een NEN1010 congres werd op 3 september 2015 in een nieuwsbrief voor installateurs gemeld dat met ingang van de nieuwe norm NEN1010:2015 het aansluiten van kleine PV omvormers tot 2,25 A (517 Watt) op een gecombineerde eindgroep niet meer zou zijn toegestaan.

Deze berichtgeving bleek onjuist. Middels een verklaring in de Nieuwsbrief NEN 3140, november 2015 bevestigt de betreffende NEN normcommissie dat aansluiting van PV omvormers op een bestaande gecombineerde eindgroep ook onder de nieuwe NEN1010 is toegestaan.

Soortgelijk als de oude situatie, stelt ook de nieuwe norm dat invoeding op een gecombineerde eindgroep is toegestaan onder een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden houden in de praktijk een verruiming in: er mag in de meeste gevallen ruim 9A worden teruggevoed (voorw: Iz. > In +Ig). De stekker-stopcontactverbinding is onder de nieuwe norm niet langer toegestaan. Bij invoeden op een aparte eindgroep blijft deze verbinding overigens wel geoorloofd.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen t.a.v. aansluiting van kleine PV omvormers?

  • Bij nieuwbouwwoningen en bestaande woningen met een 16A eindgroep uitgevoerd volgens de meest gangbare installatiemethoden mag tot 9A (2kW AC vermogen) worden ingevoed. Een wasmachine / PV onderverdeler is niet meer nodig. De omvormer moet wel ‘vast’ worden aangesloten.
  • Voor bestaande woningen blijft het ook na juli 2016 toegestaan om één kleine PV omvormer tot 2,25 A via een stekker/stopcontactverbinding op een eindgroep aan te sluiten.

Voor meer informatie: info@mastervolt.com

Mastervolt is als Nederlands omvormer merk al meer dan 20 jaar actief in de Solar markt en levert in meer dan 80 landen. De solar omvormers variëren van 500Wac tot 3000 Wac. De meest recente omvormer is de Soladin WEB. Deze Nederlandse omvormer voor de residentiële markt wordt volgens de hoogste kwaliteitseisen geproduceerd, waarbij een sterke Wi-Fi internetverbinding volledig is geïntegreerd in het ontwerp. Een voordeel voor de installateur is de extreem snelle installatietijd. De omvormers van Mastervolt zijn ontworpen om de hoogst mogelijke kWh opbrengst te leveren. Niet alleen als de zon schijnt, maar ook in wisselende weersomstandigheden of bij lage instraling. Dit is mogelijk door het Mastervolt IntelliConcept; acht innovaties met als resultaat 5 tot 10% hogere opbrengst.

 

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl