Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

19 april 2016

Smart Roads: een nieuw exportproduct

Ingenieursbureaus, infrabouwers en andere bedrijven werken nu hard aan de ontwikkeling van Smart Roads, die straks nodig zijn voor zelfrijdende auto's. Daardoor krijgt ons land meteen een nieuw exportproduct te pakken, op het niveau van de Deltawerken.

Met Smart Roads zet de Nederlandse infrasector zich op de Europese kaart. Dat is de ambitie van Bouwend Nederland, Holland ConTech en NLingenieurs en die naadloos aansluit bij de ondertekening van de "Verklaring van Amsterdam". Daarin gaan de transportministers van alle Europese landen samenwerken aan wetgeving op Europees niveau voor de zelfrijdende auto.

Tijdens de Innovation Expo 2016, afgelopen week in Amsterdam, merkten de ontwikkelaars dat ze allereerst een gemeenschappelijke taal moeten leren, om de overstap naar de zelfrijdende auto goed te kunnen maken.

Samenwerking
Samenwerking tussen bouwers, ingenieurs en andere relevante partners is de succesfactor om tot een innovatieve infrqastructuur te komen. De boodschap van minister Schultz was dan ook: Ga niet los van elkaar aan de slag. Het zou mooi zijn als er een gemeenschappelijke agenda voor een nieuwe generatie infra ontstaat.

Jacolien Eijer, directeur van branchevereniging NLingenieurs ziet in deze samenwerking een belangrijke rol voor ingenieurs: "Onze ingenieurs zijn bij uitstek in staat om technologische ontwikkelingen te verbinden aan alle andere kennis die nodig is om de overstap naar de zelfrijdende auto goed te kunnen maken."

Impact op de infrastructuur
De oplossingen voor de infrastructuur voor de zelfrijdende auto hebben veel impact op de huidige infrastructuur. De weg wordt ‘leger’ omdat er geen bebording en lijnen meer te zien zijn. Doordat weggebruikers beter gefaciliteerd worden wanneer ze welke weg gaan gebruiken wordt de weg beter benut en minder druk. De auto wordt een ontmoetingsplek en wordt gedeeld, waardoor openbaar vervoer en auto naar elkaar toe kruipen. Fries Heinis, directeur Bouwend Nederland: ‘Smart mobility is een goede case om als markt en overheid samen stappen te nemen, zodat de infrabedrijven op tijd gevoel krijgen voor de bijdrage die ze gaan leveren.’

Kunst van het loslaten
De auto krijgt zijn informatie vanuit de cloud en heeft op de weg minder informatie nodig. De rol van de beheerder als Rijkswaterstaat richt zich daardoor op het scheppen van kaders voor betrouwbaarheid en veiligheid van de weg. Verder zal hij het moeten loslaten, net als de autobestuurder die ook niet meer de handen aan het stuur hoeft te houden.

Nederland succesvol
De oplossingen zijn in de vorm van pitches aangeboden aan Jan-Hendrik Dronkers, de directeur-generaal van Rijkswaterstaat. RWS gaat er verder vorm aan geven. Wouter Truffino, co-founder van Holland ConTech: ‘De technologieën en innovaties rondom autonoom vervoer bieden kansen voor nieuwe businessmodellen in onze sector. Ik ben ervan overtuigd dat door slim samen te werken wij Nederland op de Europese kaart kunnen zetten met Smart Roads.’

Meer info:

NLingenieurs - Smart Roads

Nieuws over Smart Roads

Over NLingenieurs - www.nlingenieurs.nl
NLingenieurs is de Nederlandse branchevereniging van advies-, management- en ingenieursbureaus. De leden van NLingenieurs, variërend van kleine bureaus tot wereldwijd opererende ondernemingen, hebben een reputatie van kwalitatief hoogwaardig advies en objectieve advisering. NLingenieurs zet zich in voor het bevorderen van onderscheidend ondernemen in de branche: een competitieve markt met vrije concurrentie, waarbij kwaliteit leidend is in de keuze voor een bureau.

Over Bouwend Nederland - http://www.bouwendnederland.nl/
Bouwend Nederland is dé ondernemersorganisatie voor de bouw en infra. Wij verenigen en verbinden 4300 kleine en grote bedrijven, behartigen de belangen van de sector op lokaal, regionaal, landelijk en Europees niveau, en maken ons hard voor vernieuwing in de bouw en infra.

Over Holland ConTech - www.hollandcontech.nl
Holland ConTech verbindt startups aan grownups in de bouw, vastgoed en infrasector. Startups zoeken klanten. Grownups moeten innoveren. Door hen samen te brengen, kunnen ze experimenteren en samenwerken. Zo leer je sneller en innoveer je slimmer.

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl