Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

14 juli 2016

Het voorkomen van lekkages bij hevige regenval

Het komt de laatste tijd geregeld voor dat er stortbuien zijn in heel Nederland. De grote hoeveelheid regen die deze buien met zich meebrengen, kan bij jou thuis voor problemen zorgen. Wanneer er veel water in één keer valt, is het mogelijk dat bijvoorbeeld niet alles ineens afgevoerd kan worden. Als gevolg hiervan kunnen bijvoorbeeld lekkages ontstaan. Lekkages kunnen veel ongewenste schade met zich meebrengen en je wilt er dan ook alles aan doen om de kans op een lekkage tot een minimum te beperken. Maar wat kun je eraan doen om lekkages te voorkomen?

Het dak op
Om lekkages te voorkomen, doe je er goed aan om het dak van je woning regelmatig te controleren. Mogelijk is de dakbedekking op bijvoorbeeld het platte dak aan vervanging toe. Indien de dakbedekking al oud is, is de kans op een lekkage een stuk groter. Idealiter inspecteer je het dak ongeveer twee keer in het jaar.

Rommel verwijderen
Indien je toch het dak op gaat om de kwaliteit te inspecteren, is het verstandig om direct rommel van het dak te verwijderen. Rommel kan ervoor zorgen dat het water lastiger weg kan stromen, waardoor de kans op lekkages groter wordt. Verwijder ook het mos van het dak. Mos vormt in veel gevallen een aanleiding voor lekkages.

Schone dakgoten
Dakgoten voeren het water af, maar vangen daarnaast ook rommel op. Wanneer er teveel rommel in de dakgoot komt, stroomt het water lastiger weg. Het water zal toch een weg naar beneden moeten zoeken en dit is vaak langs de muren. Hierdoor kunnen lekkages en vochtplekken ontstaan.

Lekkage onder het dak
De hevige regenval in Nederland gaat over het algemeen vaak gepaard met harde windstoten. Door deze harde windstoten kunnen takken op het dak van je woning belanden en zorgen voor scheurtjes in het materiaal. Ook kunnen de harde windvlagen ervoor zorgen dat er dakpannen van het dak geblazen worden. Hierdoor ontstaan zwakke plekken aan het dak, wat de kans op een lekkage vergroot. Na een storm of veel regenval doe je er dan ook goed aan om een extra inspectie aan het dak uit te voeren.

Professional inschakelen
Om er zeker van te zijn dat de kans op een lekkage van je woning na een hevige regenbui zo klein mogelijk blijft, doe je er goed aan om een professionele loodgieter in te schakelen. Hij kan eens in de zoveel tijd een inspectie aan het dak van je huis uitvoeren om eventuele schade tijdig op te merken. Het inschakelen van een loodgieter mag dan wel geld kosten, maar wanneer je tijdig een lekkage kunt voorkomen, bespaar je heel wat meer geld dan je kwijt bent aan een vakman.

Meer info: Vraag het een loodgieter

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl