Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

9 april 2018

Geen nieuwe cv-ketels op gas meer vanaf 2021

Heb je het nieuws de laatste tijd enigszins gevolgd? Dan heb je ongetwijfeld wat voorbij horen komen over cv-ketels. Het idee is om de verkoop van gasgestookte ketels vanaf 2021 te verbieden. Dit voorstel is afkomstig van een brede klimaatcoalitie, bestaande uit energiebedrijven en milieuorganisaties. Maar wat betekent dit eigenlijk voor mensen die nu nog over een cv-ketel op gas beschikken? Wat zijn de alternatieven? En wat gaat het kosten om de overstap te maken?

Waarom geen gasgestookte ketels meer?
Een groot deel van de cv-ketels in Nederland werkt op gas. Dit gas is grotendeels afkomstig uit Groningen. In het noorden van het land zorgen de boringen naar dit gas echter voor problemen. Zo zijn er de laatste jaren steeds meer aardbevingen voorgekomen in dit gebied. Daarbij komt dat het gas hier vroeg of laat ook een keer op raakt. En hoe moet het dan verder? Dan moet Nederland gas kopen uit andere landen. Hierdoor worden de gasprijzen natuurlijk ook een stuk hoger.

Iedereen een nieuwe ketel?
Heb jij net een nieuwe, gasgestookte cv-ketel laten plaatsen door een loodgieter in Arnhem om omstreken? Dan hoef je niet bang te zijn dat je deze maar tot 2021 kunt gebruiken. Nee, gasgestookte cv-ketels mogen na 2021 ook nog gewoon gebruikt worden. Jij hoeft dus geen nieuwe ketel aan te schaffen wanneer je oude nog werkt. Het voorstel heeft puur betrekking op de verkoop van cv-ketels op gas. Vanaf het jaar 2021 worden er dus alleen geen gasgestookte ketels meer verkocht.

Reparatie blijft gewoon mogelijk
Een storing in een cv-ketel zorgt ervoor dat je geen warm water meer hebt. Bijzonder vervelend natuurlijk. Maar hoe zit het wanneer er na 2021 een storing opduikt in een gasgestookte ketel? Moet je dan ook direct een nieuwe ketel kopen? Nee, dat is niet het geval. Wanneer gasgestookte ketels niet meer werken, mag een loodgieter deze proberen te repareren. Indien hij de ketel weer aan de praat krijgt, kun je deze blijven gebruiken. Is er echte geen eer meer te behalen met de ketel? Dan wordt deze afgeschreven. In dat geval moet jij dus wel een cv-ketel zonder gas aanschaffen.

De alternatieven
Om het water in jouw woning te verwarmen, zijn er voldoende mogelijkheden. Gas is er inderdaad eentje van, maar er is veel meer. Daarom wordt het ook niet als een onoverkomelijk probleem gezien om gasgestookte cv-ketels af te stoten. Water kan immers ook op duurzame manieren verwarmd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hybride warmtepomp. Daarnaast kan een zonneboiler ook uitkomst bieden. Heb jij een elektrische ketel? Dan is er ook niets aan de hand. Het gaat er immers om dat jouw verwarmingsinstallatie duurzaam is. En dat kan ook met een elektrische ketel.

De financiële gevolgen
Wie op dit moment een warmtepomp of zonneboiler koopt, mag behoorlijk wat geld investeren. Zo ben je nu toch al snel zo’n 7000 euro kwijt aan een hybride warmtepomp. Dit is natuurlijk lang niet door iedereen op te hoesten. Gelukkig is dit ook niet het doel van de klimaatcoalitie. Het voorstel mag immers geen grote financiële gevolgen hebben voor Nederlanders. Idee is dan ook om een financieringsregeling in het leven te roepen. Hierdoor moet iedereen in de toekomst op een duurzame manier zijn woning kunnen verwarmen.

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl