Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

22 juni 2018

Voordelen van het uitbreiden van de groepenkast

Bij verschillende bouwwerkzaamheden in en rondom uw woning kan het uitbreiden van de groepenkast noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een aanbouw aan uw woning, waarbij er een nieuwe groep moet worden aangesloten voor de stroomvoorziening in het aangebouwde deel. U wilt immers overal in huis toegang hebben tot de stroomvoorziening! Het aansluiten van een aangebouwd deel op een bestaande groep in de meterkast kan om verschillende redenen af te raden zijn. In dit artikel vertelt een ervaren elektricien meer over de voordelen van het uitbreiden van een groepenkast in huis.  

Deze elektricien raadt woningbezitters ten zeerste aan, om een vakman in te schakelen voor het uitbreiden van de groepenkast. Dit is geen klus die u eenvoudig zelf uitvoert, waardoor de kans op complicaties relatief groot is.

Uitbreiden van de groepenkast bij een aanbouw
In het geval van een aanbouw zult u verschillende elektrakabels in het nieuw aan te bouwen deel van uw woning leggen. Deze elektrakabels moeten op een nieuwe groep in de meterkast worden aangesloten, om zo ook in dit aangebouwde deel stroom te kunnen gebruiken. Vanuit deze kabels kunt u vervolgens verschillende stopcontacten en aansluitpunten voor uw verlichting plaatsen.

Laat uw groepenkast aan de laatste eisen voldoen
Mogelijk is de groepenkast in huis al vele jaren oud en kan het geen kwaad om deze te vervangen of te verbeteren. Door de jaren heen zullen de veiligheidsrichtlijnen voor groepenkasten sterk veranderd zijn. Dit maakt dat de kans groot is, dat de groepenkast niet meer aan deze eisen voldoet. Door de groepenkast uit te breiden bent u verplicht, om deze aan de laatste veiligheidsrichtlijnen te laten voldoen. Wel zo veilig!

Grootstroomverbruikers in huis installeren
Een derde voordeel van het uitbreiden van de meterkast, is de mogelijkheid om grootstroomverbruikers in huis te kunnen gebruiken. Voor het gebruik van deze apparaten heeft u krachtstroom nodig. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch kooktoestel, of een oplaadpunt voor uw elektrische auto. Deze krachtstroom wordt uw woning in gebracht via een 3-fase-aansluiting. Dit is een ander type aansluiting, dan degene die standaard in uw woning zit. Dit betreft namelijk een 1-fase-aansluiting.

Het uitbreiden van de groepenkast is in dit geval noodzakelijk om een overbelasting van bestaande groepen tegen te gaan. Een overbelasting leidt tot een vervelende stroomstoring in huis. Deze stroomstoring is logischerwijs niet te verhelpen door de uit de groepenkast gesprongen stop te vervangen. Enkel het uitbreiden van de groepenkast in huis volstaat in zo’n situatie.  

meer info: elektricien
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl