Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

10 juli 2018

 

Infographic BIM basis ILS toont hoe afspraken in de praktijk werken

De BIM Informatie Leverings Specificatie (ILS) is de eerste aanzet voor een eenduidige en gestructureerde uitwisseling van BIM-modellen. Hij is inmiddels niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk. De huidige informatiesheet met de afgesproken spelregels van het BIM Loket werkt goed, maar gebruikers ervaren in de praktijk soms onduidelijkheden. Daarom heeft bouwkundePro een compacte infographic gemaakt van de BIM basis ILS, die beeldend weergeeft hoe de afspraken in de praktijk werken. 

BouwkundePro nam de oorspronkelijke checklist van het BIM Loket als uitgangspunt en heeft daar eigen praktijkervaring aan toegevoegd. Wat is een praktisch detailniveau waarin modellen uitgewerkt moeten worden? Is de parameter ‘loadbearing’ overbodig in bouwkundige modellen? Hanteren we de eis of de prestatie van wanden als het gaat om brandwerendheid of geluidswering? En welke eigenschappen-sets ken je aan elementen toe? Allemaal vragen waarop de infographic en het begeleidende artikel op www.bouwkundepro.nl dieper ingaan.

Infographic brengt BIM basis ILS inhoudelijk verder
In de markt concentreren we ons tot nu toe alleen op het BIM-model in relatie tot de bouw ervan. Maar de beheerfase is minstens zo belangrijk. Er wordt al een begin mee gemaakt door gebouwen te voorzien van een materialenpaspoort. Dit is het kadaster voor materialen voor een verantwoord vastgoed- en materialenbeheer.
Een gebouw beheren vanuit een BIM-model vraagt andere parameters dan in de huidige basis ILS zijn opgenomen. Denk aan glastypen en afmetingen voor het vervangen van ruiten, strekkende meters kozijnhout voor schilderwerk. Of vloeroppervlakte per type vloerafwerking voor schoonmaak. Kortom, een serieuze uitbreiding van de basis ILS.

Maurice van Dinther, maker van de infographic en eigenaar van bouwkundePro: “Met deze infographic wil ik de BIM basis ILS inhoudelijk verder brengen. De informatiesheet van het BIM Loket is geen eindproduct, maar slechts het begin van het borgen van data in BIM-modellen”.

De infographic ‘BIM basis ILS in beeld’ is hier gratis te downloaden.

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl