10 september 2018
‘HIGH TECH WATERBOUW’ |
het thema van de Waterbouwdag 2018 |
Onze voorouders hebben de allereerste waterbouwkundige werken grotendeels met de hand aangelegd. Duizenden arbeiders hebben in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw gewerkt aan de aanleg van de Afsluitdijk. Alle stenen op het 30 kilometer lange traject zijn met de hand gezet. Bij de komende renovatie worden de stenen vervangen door nieuwe, strak vormgegeven blokken. Met een hoog tempo en op de centimeter nauwkeurig worden de blokken geplaatst door het modernste materieel. Door chips en sensoren is nu en in de toekomst exact bekend hoe de dijk erbij ligt. Dat zouden onze waterbouwende voorouders eens moeten weten…
door prof.dr.ir. Bas Jonkman - Hoogleraar integralke waterbouwkunde
en
prof.dr.ir.Stefan Aarninkhof - Hoogleraar kustwaterbouwkunde
Prof. Bas Jonkman |
Prof. Stefan Aarninkhof |
BIG DATA
Terugkijkend is duidelijk dat technologische ontwikkeling over de jaren heen heeft bijgedragen aan schaalvergroting in de sector en aan een enorme verbetering van efficiëntie en kwaliteit. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. De technologie lijkt zich sneller dan ooit te ontwikkelen, daarbij meer en meer geïnspireerd door innovaties in andere sectoren. Deze digitalisering resulteert in ongekende hoeveelheden big data. Projecten kunnen in alle levensfasen via een virtuele wereld in 3D en 4D worden gesimuleerd. Innovaties in meten en monitoren bieden mogelijkheden om gigantische hoeveelheden gegevens over projecten en watersystemen in te winnen. Via ‘de cloud’ is deze data opeens voor grote groepen gebruikers beschikbaar. Nieuwe materiaalsoorten, zoals kunststoffen, bieden alternatieven voor constructies van grond, steen, staal of beton.
TECHNOLOGISCHE VOORUITGANG
Uiteindelijk moet deze technologische vooruitgang natuurlijk bijdragen aan de ontwikkeling van meer rendabele waterbouwkundige projecten. Projecten die beter in de omgeving passen, met een lagere ecologische footprint. Daarin schuilt een enorme uitdaging voor de waterbouwsector. Daarom is als thema voor de Waterbouwdag van 2018 ‘High Tech Waterbouw’ gekozen. Tijdens de presentaties en discussies gaan we in op de toepassing en ontwikkeling van nieuwe technologie in projecten, maar ook op de volgende stappen die men vanuit de sector voorziet.
REVOLUTIONAIRE OPLOSSINGEN
Tijdens de Waterbouwdag worden er innovatieve oplossingen voor dijkversterking besproken. Ook komen er concrete big data toepassingen voor hoogwaterveiligheid aan de orde. En wat te denken van de revolutionaire Ocean Cleanup techniek om fijne stukjes plastic uit zee te halen? Rond deze dagen worden de eerste testen op volle zee uitgevoerd, een experiment dat menig waterbouwhart sneller doet kloppen. In de presentaties is ruim aandacht voor nieuwe mogelijkheden rond meten en monitoren. And last but not least: op de gadgetmarkt krijgt de bezoeker de kans enkele van de nieuwe technieken live in werking te zien.
Alle reden om u in te schrijven voor de Waterbouwdag 2018. We zien ernaar uit u te ontmoeten op donderdag 4 oktober in de Jaarbeurs (Beatrixtheater) in Utrecht.
Aanmelden: Waterbouwdag 2018
Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.
Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.