Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

26 oktober 2018

TU Delft maakt schommel en sandwich-vloer van glas

De groep Building Engineering van de TU Delft wil met het tentoonstellen van twee bijzondere, zelf gemaakte, grote glasconstructies glas als constructiemateriaal op de kaart zetten. Ze presenteren de Glass Swing (een schommel van glas) en een Glass Sandwich (een dubbele glazen vloer) op de grootste glasbeurs ter wereld: de Glasstec in Düsseldorf. https://www.tudelft.nl/2018/citg/tu-delft-maakt-schommel-en-sandwich-vloer-van-glas/

Glazen kolommen

De schommel is doorontwikkeling van het glazen staven concept. Deze massief glazen staaf/kolom is voor het eerst toegepast in de Glass Truss Bridge, te zien op de Green Village op de campus van de TU Delft (video)<https://www.youtube.com/watch?v=8y8VMdFRRUI>. Voor de Glasstec is met deze “staven” een bijzondere boogvormige constructie berekend en vervolgens in elkaar gezet: een glazen schommel. de Duitse firma Schott, leverde de glazen staven en cilinders.

Glass Sandwich

De tweede ontwikkeling een nieuw type constructie voor een glazen vloer; the Glass Sandwich. Niet één dikke glasplaat maar twee dunne glasplaten op afstand gehouden door glazen cilinders gemaakt door firma Schott. Na een aantal proeven op kleinere platen zijn er voor de Glasstec drie panelen van 6 bij 1,5 meter (dik 200 mm) in het Stevin II lab in Delft vervaardigd.

Proefpersonen

Glas heeft een breekbare reputatie. Om de veiligheid te bewijzen hebben proefbelastingen met groepen studenten plaatsgevonden. Ruim 50 studenten dansten en marcheerden over de vloer (video later beschikbaar). De Glass Swing is door een wild slingerend gewicht van circa 150 kilo belast. Het Engelse ingenieursbureau Arup, maakte computer berekeningen om de metingen van de proefbelastingen te valideren. Beide testen verliepen zonder enig probleem of schade.

Meer informatie

De Glasstec is van 22 tot en met 25 oktober in het Messe Gelände in Dusseldorf. De TU Delft deelt een expositieruimte met drie Duitse Universiteiten, Dresden, Darmstadt en Dortmund.

Contact:

Prof. ir. Rob Nijsse, TU Delft

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl