met bouwweb vind je meer!


 

21 maart 2019

Het belang van het vegen van uw schoorsteen

Veel woningen in ons land hebben een schoorsteen op het dak. Deze wordt echter lang niet altijd gebruikt. Sterker nog, bij sommige woningen is de schoorsteen gewoon voor de sier aanwezig. Er zijn echter ook huizen waarbij het rookanaal wel degelijk gebruikt wordt. Dit zijn huizen die over een kachel beschikken. De schoorsteen wordt in dat geval gebruikt om de rook die vrijkomt bij de verbranding af te voeren naar buiten. Doorgaans gebeurt dit zonder problemen. Dit is echter niet het geval wanneer uw schoorsteen lange tijd niet geveegd is. Er zijn genoeg mensen die geen idee hebben wat het risico is van een smerige schoorsteen. Geldt dit ook voor u? Wij vertellen u hier wat het belang is van het vegen van uw schoorsteen.


Kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk kleiner
U heeft ongetwijfeld weleens gehoord dat mensen met een kachel te maken kunnen krijgen met een schoorsteenbrand. Nu gaat u er vast en zeker niet vanuit dat u dit ook kan overkomen. Indien u een kachel heeft, is dit echter wel degelijk het geval. Het begint vaak met het ophopen van niet-verbrandde resten. Door de teer aan de binnenzijde van uw schoorsteen blijven deze resten hier plakken. Dit kan op den duur een ophoping veroorzaken. Indien deze resten te warm worden, kunnen zij ontvlammen. Een schoorsteenbrand is hier het gevolg van. Indien u uw schoorsteen minimaal één keer per jaar laat vegen, verkleint u de kans op een schoorsteenbrand.

Geen last van de rook
Een ophoping in uw rookkanaal kan niet alleen een schoorsteenbrand veroorzaken. Het kan namelijk ook zorgen voor gezondheidsklachten. Een verstopte schoorsteen kan de rook namelijk niet meer goed afvoeren. Hierdoor gaat de rook op zoek naar een andere uitweg. De kans is groot dat de rook zodoende in uw woning terechtkomt. Hierdoor kunt u dus in aanraking komen met de rook. Een kleine hoeveelheid rook is meestal niet schadelijk, maar een grote hoeveelheid is dit wel. Laat uw schoorsteen vegen en u weet zeker dat de rook altijd goed afgevoerd wordt.

Schakel een schoorsteenveger in
Het is belangrijk dat uw schoorsteen op de juiste manier geveegd wordt. Gebeurt dit niet? Dan verdwijnt rommel niet volledig uit het rookkanaal. De kans op een schoorsteenbrand blijft zo dus aanwezig. Probeer dan ook niet zelf uw schoorsteen te vegen, maar laat dit over aan een erkende schoorsteenveger. Zo weet u namelijk zeker dat uw schoorsteen echt goed geveegd wordt. Hierdoor neemt de kans op een schoorsteenbrand of gezondheidsklachten door rook sterk af.

meer info: schoorsteen vegen

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Glasbok - transport van glas

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2021 bouwweb