met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

5 oktober 2022

Prins Clausbrug valt in de prijzen: beste brug van Nederland

De Prins Clausbrug in Dordrecht mag zich de beste brug van het land noemen. De brug tussen de wijk Stadswerven en de historische binnenstad heeft de Nationale Staalprijs 2022 in de wacht gesleept in de categorie ‘Infrastructuur’

   

De prijs werd op 4 oktober in het AFAS Theater in Leusden.
Ingenieursbureau Iv-Infra uit Sliedrecht, onderdeel van Iv-Groep, is verantwoordelijk voor het constructief ontwerp van de hypermoderne en bijzondere fiets- en voetgangersbrug. De brug heeft een uniek bewegingsprincipe: een rechtopstaande ballastmast die met een pendelstaaf overeind wordt gehouden en de brug in elke stand in evenwicht houdt. Een zeer uitdagend project waar bovendien met uiterste precisie aan moest worden gewerkt: de Prins Clausbrug is gerealiseerd met een maximaal toelaatbare afwijking op de vormgeving van slechts 5 millimeter.

Koninklijke opening
De brug over het Wantij werd op 26 oktober 2021 geopend door Prinses Beatrix en vormt een belangrijke schakel in de toekomstige snelfietsroute. Door het architectonisch ontwerp (René van Zuuk Architects) en de zorgvuldige uitwerking tot een haalbaar constructief ontwerp heeft de Prins Clausbrug naast een uniek bewegingsmechanisme ook een unieke uitstraling.
Iv-Infra voerde het constructief ontwerp uit in opdracht van de bouwcombinatie Dura Vermeer – Hillebrand / ASK Romein, die verantwoordelijk is voor de realisatie van de brug. De gemeente Dordrecht is de opdrachtgever van het gehele project. Een impressie van het eindresultaat is te zien via https://youtu.be/LqSCd8RTUKw.

Over Iv-Infra
Iv-Infra is een ingenieursbureau met kantoren in Sliedrecht, Haarlem, Nieuwegein, Den Bosch en Stekene (België) en is onderdeel van Iv-Groep uit Papendrecht: een wereldwijd opererend ingenieursbureau dat werkt aan de meest complexe en uitdagende technische vraagstukken.


Iv-Infra is verantwoordelijk voor het leveren van op maat gemaakte innovatieve ontwerpen en adviezen voor de aanleg en instandhouding van (duurzame) infrastructuur. Denk hierbij aan de Nieuwe Zeesluis in IJmuiden, de Zandhazenbrug over de A1, de sluisdeuren van het Panamakanaal, de sluisdeuren van de nieuwe zeesluis bij Terneuzen en de vele beweegbare bruggen waarvoor Iv-Infra het ontwerp heeft opgesteld. Daarnaast levert Iv-Infra specialistische diensten op het gebied van monitoring van constructies, risicomanagement, directievoering, engineering en toezicht.
Meer informatie is te vinden op www.iv-infra.nl.

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb