21 februari 2023
Problemen met de betonvloer? Zo los je dit op!
Een betonvloer is weer helemaal hot. Niet alleen is het voor bedrijven met een flink aantal vierkante meter goedkoper om een betonvloer aan te leggen, het zorgt ook voor een strakke en industriële uitstraling. Een nadeel van beton is dat er op de lange termijn schade aan gaat ontstaan. Dit is bijna niet te voorkomen. En als het zover is, is het voor de veiligheid belangrijk om de vloer op tijd te repareren. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden op dit gebied zijn.
Laat het door experts doen
Het is belangrijk om de reparatie te laten doen door experts. Dit heeft met de veiligheid te maken. Het aanpakken van betonschade vereist een grondige aanpak waarbij alleen kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt. Als je een professioneel bedrijf zoals Meerwaarde Totaal B.V. in de arm neemt, weet je zeker dat je betonvloer er weer jaren tegenaan kan.
Ze repareren volgens de EN1504:3 richtlijn en CUR-Aanbeveling 118. Het eerste is een Europese norm die eisen specificeert voor de identificatie, prestaties en veiligheid van producten en systemen die van toepassing zijn bij betonconstructies. De CUR-Aanbeveling is een aanvulling op deze norm.
De oorzaken van beton beschadiging
In veel gevallen geldt dat je reparatie kunt voorkomen door goed voor de spullen te zorgen. Dat gaat voor betonvloeren helaas niet op. Beton kan namelijk door verschillende zaken beschadigd raken. Betonrot is de meest bekende vorm. Dit wordt officieel roestende bewapening genoemd. Daarnaast kan een betonvloer te maken krijgen met chemische reacties, mechanische overbelasting en vorstschade.
Als leek zie je lang niet altijd van de bovenkant wat er precies in en onder de betonvloer aan de hand is. Door ervaren experts het beton te laten repareren, weet je zeker dat het probleem goed wordt aangepakt.
Waarom is het belangrijk om beton op tijd te repareren?
Het is belangrijk om beton op tijd te laten repareren. Niet alleen omdat de reparatiekosten anders alleen maar oplopen, maar ook om de veiligheid te kunnen blijven waarborgen. Daarnaast is het van belang om het beton te beschermen om verdere schade te kunnen beperken.
Bij dit laatste kun je onder meer denken aan het coaten van beton. Zo wordt het beton beschermd tegen stoffen met een lage pH-waarde. Beton heeft van zichzelf juist een hoge pH-waarde. Daardoor kan het worden aangetast door zure stoffen zoals regen.
Kleine schades kunnen handmatig met cementgebonden mortels worden gerepareerd. Onder de oppervlakte kan echter sprake zijn van corrosie. Bij grotere schadeplekken die de veiligheid van de constructie bedreigen, kunnen daarom ondersteunende maatregelen nodig zijn. Per geval wordt uiteraard gekeken wat er nodig is om de vloer zo goed mogelijk te herstellen.
|